Thursday, February 19, 2009

Bahasa Senioriti

Post ini saya khaskan buat semua Farisians, sama ada ex atupun junior, mahupun senior, mahupun pelajar-pelajar SBP lain yang ingin mengambil pengajaran.
Bahasa senioriti ialah gugusan perkataan yang tersusun baik dalam percakapan "pergi ambik air dik" mahupun renungan seorang senior kepada junior atas sebab-sebab tertentu. Dipendekkan kisah, bahasa senioriti berpucuk daripada asas "junior hormat pada senior, senior kasih pada junior." Di Faris saya boleh katakan semua orang hanya menegakkan elemen pertama dalam prinsip asas tersebut tanpa mempedulikan kasih sayang tersebut. Jadi cuba fikirkan, jika prinsip pertama sendiri tidak dipatuhi, masakan lagi prinsip kedua mengambil u-turn dan menjadi amarah yang padu, bagaimana?!!
Begitulah yang cuba saya kongsikan di sini, senioriti semakin terhapus!!! Dan saya sudah mengesani perubahannya berbanding ketika saya tingkatan 1. Sebetulnya saya sendiri membenci amalan "seniors take all", sehinggakan junior menjadi medan melepaskan pawaka dan penumbuk. Cukuplah hati saya berjihad untuk memerangi pembulian. Namun keadaannya sekarang berlainan sama sekali. Junior terlalu tidak dipedulikan, senior pula semakin cenderung untuk menjaga nama sendiri. Persoalannya sekarang asas pelajar SBP ialah senioriti, pelajar asrama yang berkualiti juga hasil dari senioriti... Sekarang saya dapat lihat keruntuhan insitusi SBP itu sendiri.
Kebiadaban mencapai tahap kemuncak, teguran menjadi hasrat hati semata-mata, celaan sekadar bermula dari ruangan yang paling dalam. Entah mengapa, saya tidak menyukai penderaan, tetapi saya juga tidak dapat menerima prinsip junior makan senior.
Jadi saya mohon satu keluarga Farisian untuk sama-sama membicangkan bahasa senioriti:
  1. Bagi pelajar lama, apakah bentuk senioriti yang dimainkan?
  2. Adakah senioriti boleh dikatakan relevan pada masa kini?
  3. Perlukah junior diberi hak sama rata dengan senior?
  4. Apakah hukuman yang paling setimpal bagi junior yang biadap?
  5. Adakah keadaan masih serupa tanpa senioriti?
  6. dan ahir sekali, APAKAH SEBENARNYA SENIORITI?

Terima kasih, wassalam.

4 comments:

Nana said...

well, actually I agree with you on that. personally, I truly detest another one of the budak2 Faris' attitude, I don't know how to put it in words, but the senario is like this.

the senior tegur junior, and then the junior says, "kak/abe tu wat jugop"

well, to me it's unfair if seniors get special privileges in unwritten laws, what seniors deserve is merely the respect, or the prospect of being called an 'abe' or a 'kak'. It does not make seniors able to be above the law.

laws are laws, even the caliphs themselves during the Khulafa' Ar-RAsyidin era abide to the laws.

it goes the same for prefects as well, if you are 'qualified' to be kicked out of school, then you should be. there should be no double standards.

bullying is not OK, but kebiadaban is intolerable.

natasya azwin said...

salam
senioriti has both pro n cons

agree with nana..
hurmm..budak2 makin lama makin pandai pijak kepala..respect dah takde..kelakar gak bila pk:: some of the budaks try to baik2 ngan senior..well..ade 2 bende kat cini..ape niat u??? NAK RAPATKAN UKHWAH ATAU ADE UDANG DI SEBALIK BATU??

senioriti means respect.
point to ponder...jgn ingat ngan sume senior kite leh wat cam kawan..tak sume senior kepala cam tu..

senioriti makin pupus di bumi faris petra...
end credit.

kam said...

to me, as a junior, you are new to the place.

some of them are just plain biadab and tolol because despite telling them gazillions of times, don't do this, don't do that, but they still do it anyway

but some of them HAVE NO CLUE at all wether whatever they are doing is biadab or not.

they are totally unfamilliar with the weird culture at our school, because seriously,

is there such a thing as seniority at sekolah rendah?

back then in the days, the juniors don't fight back because they are scared of the seniors, so they do not question why a senior is allowed to do some things and they don't.

but now, it is different.

this is the clarification of my previous statement "abe tu wt jgk"

in this case, i think seniority is misused especially among the boys

because:
example:
1)seniors can wear shorts, juniors can't
2)and then the seniors complain "biadab betul budak ni, f1dah pakai shorts, smoking, etc. etc."
3)and then the kids say "abe tu wt jgk"

memangla senior kena tegur junior, tetapi nak tegur tu check dulu, cium tapak tangan tu dulu, berbau atau tidak?

that is why this problem arises.

dulu senior sahaja buat kes sbb yang kecik2 takut kene piap dgn abe2

now yang besar yang kecik pn buat kes.

ape ke benda ni?

it's all right to tegur if u tegur elok2. they will listen, tp kalau jenis x mkn saman x dgr jugak tu bg je kat cikgu, jgn pulak ambil tindakan sendiri

on my behalf, i suka tegur one-on-one dulu, i don't like panggil ramai2 pergi hentam budak tu (a.k.a. mengisi) because it will intimidate budak tu and will cause him to be more rebellious.

it's okay to have respect but not authority in intimidation, that is BULLYING.

the fact that cikgu hapuskan seniority pn nk hapuskan bullying because itulah antara definisi seniority yang disalahertikan oleh sesetangah pihak.

just because you tak boleh suruh budak tu ketuk ketampi doesn't mean you cannot tegur dia.

kalau dia lawan sekali pn try n reason wth him la knp peraturan mam tu OR u nilai balik diri u nk tegur budak tu, u sendiri pn dh betul jalan ke

skrng jgn salahkan junior la biadab, sbb mmg generation skrng ni biadab. dia x pikir dia duk kt tempat orng kene hormat peraturan dia fikir dia je. that is what you have to understand psl budak2 skrng

i don't agree with seniority, tp memang saya akui budak zaman sekarang biadap.

as a conclusion:

in this context,

seniority is FEUDALISM

that can be seen in the aspect of double standards for the seniors and juniors

or the authority of a senior to punish the junior and ask the junior to do chores for them while they themselves laze around

and this SHOULD be abolished.

if seniority is defined as RESPECT, then it should NOT be abolished.

it depends on the person's interpretation of the word itself.

Nur Nafis said...

Well, you can tell juniors what to do and what not to do.

But you still can't force them.